Solidna cena bikov in telic

22 januarja, 2023
0
0

Odkupna cena mladega pitanega goveda je že nekaj časa tudi pri nas na primerljivi ravni oziroma ne zaostajamo več za njimi toliko kot nekoč v primerjavi z drugimi evropskimi državami, ki so vodilne v vzreji govejega mesa.

Za najbolj ocenjene bike, ki običajno zapustijo Slovenijo, dobijo rejci tudi blizu pet evrov za kilogram mesa. Nekoliko slabše so plačane telice za zakol, medtem ko je odkupna cena krav okrog 3,30 evra za kilogram mesa. Napovedi za bližnjo prihodnost so nepredvidljive, a zaenkrat kaže, da se bo cena ohranila na sedanji ravni. Vsaj tako trdijo v Nemčiji, kjer je pomanjkanje mladega pitanega goveda in krav.

Slovenija: biki tudi do 5 EUR za kg mesa

Odkupovalci pri nas se morajo vsaj deloma prilagajati in slediti odkupnim cenam v drugih državah. Ker je tam manjko živali, se kaj hitro zgodi, da se naše govedo proda v tujino. Precej drugače bi bilo, če bi bil presežek živali na trgu in takrat rejci dobivajo precej manjše plačilo za svoje živali.

Kot smo se pogovarjali z odkupovalci, trenutno za bike plačujejo od 4,70 pa vse do 5,00 EUR za kilogram mesa. Telice držijo dokaj podobno odkupno ceno, s tem da jih gre večina v izvoz. Zlasti italijanski kupci iščejo zamaščene živali in jih plačujejo na živo maso po 2,70 do 2,90 EUR za kilogram. Cena krav s 300 kg mesa se giblje med 3,20 in 3,30 EUR za kilogram mesa. Seveda je odvisno od dogovora med prodajalcem in kupcem.

Kmečka borza

Opozoriti vas velja na novo Kmečko borzo na spletni strani Kmečkega glasa. V njej so aktualne cene mesa rejnih živali in kmetijskih pridelkov ne le pri nas v Sloveniji, ampak za primerjavo so tudi v nekaterih drugih evropskih državah. Sami si določite kategorijo in razred mesnatosti živali in podrobno spremljate, kako so se spreminjale odkupne cene živali skozi zadnja leta. Primer grafa odkupne cene podajamo za bike do 24 mesecev starosti, razred mesnatosti U3.

Nemčija: Cena bikov dosegla vrh 

V Nemčiji majhna ponudba bikov zagotavlja ugoden začetek leta 2023 pri odkupni ceni mesa, čeprav sta tudi povpraševanje in zakol zmanjšana. Pri kravah za zakol se odkupne cene celo občutno dvigajo, in sicer zaradi zelo majhne ponudbe krav celo do 10 centov na teden za kilogram mesa. Povpraševanje je na drugi strani še razmeroma dobro. Cene mladih bikov vseh kategorij ostajajo enake kot pred novim letom in analitičarji pravijo, da so cene dosegle vrh. Tudi zato, ker se po novem letu zmanjša tudi povpraševanje po govejem mesu v trgovinah. Še bolj kot pri bikih je zmanjšana ponudba krav za zakol. Kmetje so oddali živali pred božičem v zakol. Povpraševanje je v začetku leta dobro. Cene so se zvišale za 10 centov. Prav tako ostaja cena dobro spitanih telic na visoki ravni, in sicer ta znaša 4,90 EUR za kg mesa. Zanimiv je tudi podatek o prodajni ceni telet. Za bikca črno-bele pasme (masa pod 60 kg) se plača okrog 70 EUR za žival, teleta lisaste pasme (75 do 100 kg) pa cenijo po 4,05 EUR za kg žive mase.

Kako je s ceno mesa ekoloških krav. Doplačilo za ekološke krave iz prireje mleka znaša od 0,10 € do 0,30 EUR za kilogram mesa. To velja vsaj za “velike” klavnice. Pri regionalnih in tradicionalnih ekoloških klavnicah so dodatki običajno višji.

Cene krav v Avstriji rahlo navzgor

V Avstriji je ponudba v tekočem tednu relativno uravnotežena s povpraševanjem. Nekaj mesa je še na zalogi in čaka na prodajo. Nadaljnji potek bo odvisen od tega, koliko bodo uskladiščene količine po praznikih. Je pa že signal od klavniške industrije, da se odkupne cene bikov nekoliko znižajo. Prav nasprotno je pri odkupni ceni krav. Ker je ponudba krav za zakol nekoliko upadla, se je trg umiril in uskladil s povpraševanjem, izvoz pa ostajajo na visoki ravni. Za krave velja, da so odkupne cene pred novim letom dosegle dno, zato je skoraj tedensko izboljšanje odkupne cene edini logičen korak, da klavnice dobijo meso za predelavo.

Odkupna cena govejega mesa na avstrijskem Koroškem, razred R in U 2/3, 15. januar 2023, cena brez DDV

Kategorija            Govedo živo (EUR)  Goveje meso (EUR)
Voli         2,55 do 2,63        4,72 do 4,79
Biki* 2,55 do 2,63 4,72 do 4,79
Telice     2,16 do 2,36 4,16 do 4,45
Krave 1,48 do 1,83 3,21 do 3,52
Teleta za zakol  3,93 do 4,26         6,90 do 7,10

    

*Nacionalni dodatek za kakovost v višini 31 centov za bike pod 18 oziroma 24 centov za bike pod 20 mesecev starosti

NE SPREGLEJTE NOVEGA PORTALA kmeckaborza.si, na katerem najdete aktualne cene mesa rejnih živali in kmetijskih pridelkov na slovenskem trgu in na nekaterih drugih trgih držav, članic EU-27. Izberete kategorijo in razred mesnatosti živali in podrobno spremljajte gibanje odkupnih cen. Dostop do portala je omogočen s klikom na pasico.