XXL sistemski traktor s 1110 KM

Podjetje NEXAT je zaslovelo s svojim sistemskim traktorjem šele pred dvema letoma, ko je na ocenjevanju za sejem Agritechnica v Hannovru prejelo edino zlato medaljo za inovativen dosežek. Poudarek je na traktorju NEXAT s 1100 KM, ki je poznan tudi kot zamenljivo vozilo za različne priključke s širokim delovnim razponom. Na ta samohodni stroj lahko priključite različne priključke za obdelavo tal, setev in žetev, zaščito in po novem gnojenje rastlin. 

In kako sistemski traktor in priključen stroj delujeta. Namesto, da se stroje vleče kot je običaj, jih traktor nosi. To poveča učinkovitost v primerjavi s kombinacijami vlačilec-prikolica. Pri 12-metrski delovni različici se v predvidenem načinu nikoli ne prevozi 95 % obdelovalnih površin, kar zmanjšuje zbitost tal in zaščito okolja.

NeXaT je zasnovan kot avtonomen delovni stroj in opremljen s sistemom za nadzor okolja. Za spremljanje procesa je na voljo kabina, ki jo je mogoče zavrteti za 270°. To ustvarja osnovo za popolnoma avtomatsko uporabo stroja in omogoča ročno vodenje vozila med transportom. Vgrajene naprave so nameščene med štirimi velikimi, električno gnanimi tračnimi pogoni, ki jih je mogoče zasukati za 90° za vožnjo po cesti. Za napajanje trenutno skrbita dva neodvisna dizelska motorja, vsak s 400 kW/545 KM z generatorji. Vozilo je namenjeno alternativnim pogonskim tehnologijam, kot so gorivne celice.

Žetev

Z vgrajenim modulom kombajna NexCo NeXaT je stroj dosegel storilnost od 130 do 200 ton zrnja na uro. Inovativni koncept Dual-Axial-Flow uporablja 5,8 metrov dolg aksialni rotor, ki je nameščen prečno na smer vožnje. Tok pridelka se dovaja tangencialno v sredino rotorja na energijsko učinkovit način. To ga razdeli na dva toka materiala. S tem je dosežena približno dvakrat večja zmogljivost mlatilnega mehanizma kot običajni stroji in ustvarjeni pogoji za enakomerno porazdelitev slame in plev z dvema sekalnikoma tudi pri širini žetve 14 metrov.

Zalogovnik za žito ima prostornino 32 m³. Hitrost praznjenja znaša 600 litrov na sekundo, postopek traja le približno minuto. Kombinacija NeXaT-NexCo tako napreduje v popolnoma novo dimenzijo zmogljivosti mlatilnice s celoletno uporabo tovornega vozila. Koncept sproža spremembo paradigme v kmetijstvu in ga je treba oceniti pozitivno v smislu gospodarstva z viri in ekologije.

Spektakularna je tudi konstrukcija 70 metrov široke škropilnice za zaščito rastlin. Uporablja se nadzorovan nanos škropiv v smislu najsodobnejše škropilne tehnike.

Zadnja novost je priključek za razvoz tekočih organskih gnojil. Prostornina rezervoarja znaša 32 kubičnih metrov, nanosi gnojevke so različni. Od klasičnega z vlečnimi palicami, do vdelave v tal s pomočjo diskov.

Nadzor poteka prek Isobusa sistema. Na voljo so tudi razširjene funkcije, kot sta TC Geo in TC Section Control. To pomeni, da se gnojevka nanaša na njivo glede na delno površino z uporabo zemljevida nanašanja, sistem pa samodejno preklopi posamezne delne enote nanašalnega sistema.