Nizozemska: osamljen primer BSE oziroma bolezen norih krav

2 februarja, 2023
0
0

BSE (goveja spongiformna encefalopatija) so odkrili pri poginuli 8-letni kravi na jugu Nizozemske. Po podatkih državne preiskovalne agencije Wageninger Bioveterinary Research (WBVR) je to atipična različica, znana tudi kot “starostna BSE”.

Ta različica se lahko pojavi spontano in ni posledica hranjenja živalske moke. Zadnji primer so na Nizozemskem zabeležili leta 2011. V Nemčiji so to obliko nazadnje odkrili leta 2021 pri 14-letni kravi na Bavarskem.

Farmo, kjer so med rutinskim pregledom odkrili bolno kravo, so preventivno zaprli. Izločenih in pregledanih je bilo še 13 drugih živali. Vključno z neposrednimi potomci in živalmi, ki bi lahko prejele enako krmo v prvem letu življenja. Po besedah nizozemskega ministra za kmetijstvo Pieta Adema je bil cilj preprečiti živalim z možnim tveganjem za BSE vstop v prehranjevalno verigo.

Rezultat dosedanjih preiskav je: Bolezen ni sprožila živalska krma, ampak naravni vzrok. Zelo verjetno gre za osamljen primer. Če bi namesto atipične različice ugotovili klasično različico bolezni norih krav, bi morali sprejeti določene ukrepe za varnost hrane.

BSE je bila prvič odkrita v Veliki Britaniji leta 1986, od koder se je razširila v druge države. Pokončali so 180 tisoč okuženega goveda. Od takrat obstajajo rutinski pregledi, ki jih predpisuje EU za starejše govedo, ki je bilo zaklano ali poginulo na kmetiji.

Kaj je atipična BSE?

Poleg klasične BSE obstaja tudi atipična BSE. Medtem ko je klasično BSE povzročilo krmljenje goveda z nezadostno obdelanimi maščobami in beljakovinami prežvekovalcev, ki vsebujejo prionske beljakovine, se atipična BSE le redko pojavi spontano pri starejših živalih.

Slovenija

V Sloveniji je bil zadnji primer bolezni BSE zabeležen leta 2015 na kmetiji na Dolenjskem pri 12 let stari kravi. Pred tem so zabeležili osem primerov BSE pri nas, predzadnji je bil leta 2007. Vsi primeri so pokazali sliko klasične bolezni BSE.

Slovenija ima od maja leta 2013 status države z zanemarljivim tveganjem za BSE. Ugotovljen sum na BSE pomeni, da vzpostavljen sistem zgodnjega odkrivanja bolezni, ki ga izvaja UVHVVR in z njo povezane službe, deluje in s tem zagotavlja varno okolje za rejce živali ter zagotavlja varovanje zdravja potrošnikov.