Skokovit padec cen govedi, a le pri nas

17 marca, 2023
0
0

Če smo še v začetku leta pisali, da je odkupna cena mladega pitanega goveda že nekaj časa tudi pri nas na primerljivi ravni oziroma ne zaostajamo več za njimi toliko kot nekoč v primerjavi z drugimi evropskimi državami, ki so vodilne v vzreji govejega mesa, pa je v zadnjih tednih prišlo do zaskrbljujočega preobrata. Pred tedni so za najbolj ocenjene bike, ki običajno zapustijo Slovenijo, dobili rejci tudi blizu pet evrov za kilogram mesa, po novem pa se je odkupna cena spustila kar na 4,40 EUR za kg mesa!!! Vzrok: uvoz poljske govedine.

Žal so se uresničile naše napovedi, ki smo jih objavili pred 14 dnevi. Kot so napovedali, so odkupne cene govedi začele padati. S prvim marcem so odkupne cene nižje za 20 centov po kilogramu mesa. Padle so cene mlade govedi in telic, medtem ko so se za 10 do 20 centov po kilogramu mesa dvignile cene krav. Lahko se zahvalimo predvsem nekaterim mesnopredelovalnim podjetjem, ki so uvozile velike količine mesa iz Poljske, in tudi trgovcem, ki prodajajo »akcijsko« meso. Kako naj si drugače predstavljamo, da je lahko v trgovini mlado goveje meso brez kosti po 7,99 EUR za kilogram. To je načrtno zniževanje slovenskih odkupnih cen goveda.
Še bolj pa je slovenske kmete presenetila dumpinška cena mesa stegna brez kosti mladega pitanega goveda. Kar 45 odstotno znižanje mesa Izbrane kakovosti Slovenija na 7,89 EUR za kilogram je posmeh vsemu, za kar so se kmetje trudili in vrsto let plačevali v okviru promocije. To pomeni, da veriga ne deluje in za pričakovati je, da bodo hoteli pri takih ponudbah izsiljevati še nižjo odkupno ceno za mlado pitano govedo.

Nemčija: visoka cena vztraja
V Nemčiji je število zaklanih govedi iz tedna v teden manjše in če primerjamo številke z lanskim letom, se je skupni zakol zmanjšal za deset odstotkov. Vzrok je bila najprej majhna ponudba bikov, zadnje tedne je ponudba nekoliko večja, povpraševanje je uravnoteženo. Odkupna cena se je zvišala za 3 cente po kilogramu mesa. Pri kravah za zakol se odkupne cene celo občutno dvigajo, in sicer zaradi zelo majhne ponudbe krav celo do 3 cente na teden za kilogram mesa. Povpraševanje je na drugi strani še razmeroma dobro. Le ponudba je že skoraj leto pod dolgoletnim povprečjem.
Kako je s ceno mesa ekoloških krav. Doplačilo za ekološke krave iz prireje mleka znaša od 0,10 € do 0,30 EUR za kilogram mesa. To velja vsaj za “velike” klavnice. Pri regionalnih in tradicionalnih ekoloških klavnicah so dodatki običajno višji.

Preglednica: Odkupna cena govejega mesa v Nemčiji, od 6. marca 2023 (EUR/kg)
Biki – U3 – 5,14-5,19

Biki – R3 – 5,09-5,15

Biki – O3 – 4,87-4,96

Krave – R3, 350 kg – 4,26-4,35

Krave – O3, 330 kg – 4,20-4,29

Krave – P2, 250 kg- 3,64-3,75