Živalska policija bo nadzirala vaše kmetije

18 aprila, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Poslanci koalicije so prejšnji teden v Državni zbor RS vložili predlog novele zakona o zaščiti živali. Ta med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali in vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah.
Predlog novele zakona prinaša med drugim uveljavitev obveznega označevanja mačk, zakonsko osnovo za vzpostavitev mobilnih klavnic, popolno prepoved privezovanja psov, opredelitev mučenja živali kot hude malomarnosti, vzpostavitev videonadzora v klavnicah.
Z novelo bi predlagatelji prav tako društvom, ki so na podlagi omenjenega zakona pridobila naziv delovanja v javnem interesu na področju zaščite živali, omogočili aktivno sodelovanje pri svetovanju skrbnikom živali in sodelovanje z nadzornimi organi v primeru ugotovljenih nepravilnosti, tako da se imenuje pooblaščene svetovalce za zaščito živali.
Pooblaščeni svetovalec bo lahko pri kmetu, pri katerem bo zaznal nepravilno ravnanje ali kršitve pri reji živali, fotografiral nepravilnosti, ga pozval k pravilnemu ravnanju. V primeru neodzivnosti ali nadaljevanja kršitev bo podal prijavo v reševanje upravnemu organu, pristojnemu za veterinarstvo. Uradni veterinar lahko uporabi zbrane dokaze in izjave pooblaščenega svetovalca v inšpekcijskem postopku.
V primeru suma mučenja žvali, ko je ogroženo življenje živali, pa bo pooblaščeni svetovalec imel še več pristojnosti. Nemudoma bo lahko obvestil pristojni organ za veterinarstvo, ki v roku 24 ur oziroma prvi delovni dan po preteku roka obvesti pooblaščenega svetovalca o ugotovitvah in nadaljnjih ukrepih.
Pooblaščeni svetovalec je lahko vsaka polnoletna oseba, ki je državljan Republike Slovenije in izpolnjuje dodatne pogoje:
– ima najmanj srednješolsko izobrazbo,
– je najmanj tri leta aktiven član nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju zaščite živali,
– ima opravljeno 40 urno usposabljanje iz biologije, fiziologije, obnašanja in zdravstvenega varstva živali, ter predpisov, ki urejajo zaščito živali in predpisov, ki urejajo postopke inšpekcijskega nadzora in prekrškovne postopke. Po predavanjih mora opraviti izpit za pooblaščenega svetovalca
Kandidat, ki je uspešno opravil izpit, z imenovanjem pridobi izkaznico, ki jo izda upravni organ, pristojen za veterinarstvo. Izkaznica velja pet let. Po preteku mora pooblaščeni svetovalec za ponovno imenovanje opraviti usposabljanje

Oznake