Specialni traktor Frutteto 80 S/V Classic

Podjetje Same je pred kratkim predstavilo nov specialni traktor v segmentu vinogradniško-sadjarskih traktorjev in predstavlja izvedbo sodobnega traktorja v klasični izvedbi, namenjenega uporabi predvsem v vinogradih in sadovnjakih, zaradi ozkega koloteka pa tudi v komunalne in splošne namene, kjer ni veliko manevrskega prostora in potrebujemo ozek traktor. Novi Same Frutteto 80 S/V Classic bo tako na voljo številnim, ki potrebujejo storilen traktor. V Sloveniji je podjetje Trakom, d. o. o., iz Zadobrove zastopnik za traktorje Same.
Novi traktorji Frutteto 80 S/V Classic so bili posebej zasnovani, da je na voljo specializiran stroj z nizkimi nakupnimi in delovnimi stroški, hkrati pa zagotavljajo odlično tehnologijo v preprostih, praktičnih in zelo funkcionalnih traktorjih. Kompaktni in enostavni za uporabo, imajo delovno širino od 117 do 163 cm, na voljo pa so s kabino in v različici platforme z zložljivim lokom. Na voljo je hidravlični inverter, tristopenjski menjalnik Powershift in predvsem inovativna prednja os ActiveDrive z neodvisnimi osmi in prilagodljivim hidropnevmatskim vzmetenjem.
Motor Frutteto 80 Classic je zamišljen v eni sami motorni različici 75 KM, ki ne potrebuje imeti AdBlue sistema
Traktor ima popolnoma nov trivaljni motor FARMotion s posameznimi oziroma ločenimi valji z elektronskim krmiljenjem neposrednega vbrizga goriva s skupnim vodom (angl. Common Rail), ki omogoča visok tlak vbrizga goriva. Motorji so turbinsko polnjeni s hlajenjem polnilnega zraka in elektromagnetnim Visco ventilatorjem hladilnega sistema. Največjo moč dosežejo pri 2.200 vrt./min. Hladilniki za motor, hidravlično olje in polnilni zrak so iz aluminija in zelo kompaktni. Zalogovnik za gorivo ima prostornino 55 litrov (35 litrov v primeru da ima vgrajeno sprednjo hidravliko) nameščen pod pokrovom motorja (pred hladilniki) ter kot opcija dodatni 40 litrski zalogovnik nameščen pod kabino/platformo. V traktor je vgrajen 3-valjni motor (največja moč 76 KM), s prostornino 2887 m3. Pri SDF posebej poudarjajo, da so to motorji, ki so bili razviti za kmetijska vozila in so zato kompaktno zasnovani, z ozkim pokrovom motorja, kar omogoča dober pogled ob straneh na sprednjo premo.

Menjalnik
Za svoje traktorje Frutteto 80 Classic SAME uporablja izključno menjalnike, ki so izrecno namenjeni tej kategoriji strojev. Popolnoma sinhroniziran 3-stopenjski menjalnik s petimi prestavami je standardno vgrajen, kar vam omogoča 30+15 razmerij (možnost 30+30 ali 45+45). Namesto razdelilnika je možno zahtevati modul s 3 stopnjami, ki se lahko vklapljajo pod obremenitvijo in elektrohidravlični PowerShuttle. Ta lahko nastavi na 5 različnih stopenj odzivnosti in vključuje tudi priročno funkcijo Stop&Go (za zaustavitev in ponovni zagon traktorja brez uporabe pedala sklopke) in funkcijo ComfortClutch, ki omogoča menjavanje prestav s pritiskom na priročni gumb na prestavni ročici. Vsi modeli dosežejo 40 km/h, modela Frutteto 80 Classic in Frutteto 80 S Classic pa lahko potujeta z največjo hitrostjo pri zmanjšanih vrtljajih motorja. Najnižja hitrost je med 205 in 246 m/h (odvisno od različice).
Hidravlično dvigalo
Frutteto 80 Classic ima močan hidravlični sistem z ločenim krmilnim krogom. Ena črpalka je namenjena izključno krmiljenju in pomožnim storitvam, medtem ko ima tista, ki je rezervirana za hidravlično dvigalo in hidravlične razdelilnike, standardni pretok 54 l/min, možnost izbire 64 l/min s sistemom dvojne črpalke. K opremi spada še elektronsko krmiljenje dvigala, katerega zmogljivost znaša kar 2600 kg pri verziji S in V in 2800 kg pri verziji F. Sprednje hidravlično dvigalo ima dvižno silo 1500 kilogramov. Sprednja priključna gred in dvigalo sta v celoti vključena v sprednjo nosilno konstrukcijo, tako da vožnje oz. zavijanja ne motijo nobene dodatne nosilne roke. Tudi hidravlični ventili so vgrajeni v konzolo. Standardno so na zadnji strani nameščeni trije dvojno delujoči hidravlični razdelilniki z ventilom za regulacijo pretoka in prostim povratnim vodom, medtem ko je možno nadgraditi do 4 spojke in prosti povratni vod v srednjem položaju. Vklop zadnje priključne gredi je elektro-hidravličen, na razpolago so tri hitrosti vrtljajev (540, 540E in 1000).

Kabina
Originalno zvočno izolirana kabina je obdana z oblogami, ki zmanjšujejo hrup v delovnem prostoru voznika, in je ogrevana ter ima klimatsko napravo, popolnoma nov sedež ima pnevmatsko vzmetenje in varnostni pas. Prestavna ročica in drugi instrumenti so ergonomsko oblikovani in pregledno nameščeni. Položaj volana je mogoče spreminjati. K izboljšanem udobju voznika prispeva Hydro Silent-Blocks vzmetenje.
Inovativna krmilna programska oprema vključuje serijsko funkcijo Anti-Dive, ki prepreči pogrezanje sprednjega dela pri zaviranju in občutno zmanjša zavorno pot. Vključuje tudi funkcijo za preprečevanje prevračanja, ki samodejno prilagodi togost vzmetenja za optimizacijo stabilnosti traktorja in oprijema na cesti med ovinki. Elektrohidravlično aktiviranje štirikolesnega pogona in 100-odstotna zapora diferenciala sta standardna in zagotavljata popoln oprijem na vseh terenih. Kot je značilno za specializirane traktorje.
Kabina je pritrjena na teh štirih posebnih visečih nosilcih z vgrajeno hidravlično tekočino, ki zmanjša tresljaje, ki se iz šasije prenašajo na kabino traktorja. S tem se zmanjšajo tako hrup kot tudi vibracije na voznika traktorja. Izbira posebnih blatnikov za namestitev visokih, 28-colskih koles ali nizkih, 24-colskih, je ponujena kot možnost.
Poleg standardne opreme se lahko traktor dopolni s konvencionalno premično sprednjo osjo ali novim hidropnevmatskim sistemom Active Drive, neodvisnim sistemom prednjega vzmetenja z aktivnim nadzorom. Imamo možnost namestitve namenske elektronske krmilne enote, ki nenehno prilagaja »nežnost« vzmetenja za vsako posamezno kolo. Vse različice imajo elektrohidravlično upravljanje diferenciala.

Oznake