30 let Pašne skupnosti Pohorje

26 junija, 2023
0
0

Velik jubilej to leto obeležujejo člani Pašne skupnosti Pohorje in rejci goveje živine. 30 let je, odkar so se povezali v skupnost in pripomogli s pašo svojih plemenskih telic, da se površine nad Mariborom niso zarasle.


Ponosno nam povesta, predsednik Miran Bergauer in Gorazd Rečnik, podpredsednik društva Pašne skupnosti Pohorje, da so tekom treh desetletij dobro sodelovali z lokalno skupnostjo in tudi z lastniki smučarskega kompleksa. V društvo je vključenih 18 rejcev goveje živine, kmetov s Hočkega in Slivniškega Pohorja ter Bohove in Hoč. Rejci na smučarskih terenih že leta izvajajo skupinsko pašo živali, obojestranska korist pa je pripomogla, da sta bile obe strani zadovoljne. Kmetje so svojim živalim, predvsem plemenskim telicam zagotovili dodaten vir hrane od junija pa vse do 15. oktobra, površine pa so bile v jeseni pripravljene za pripravo smučarskih prog.
A tekom let jim letni turizem in pa zasebni lastniki parcel vse bolj krčijo pašne površine.
Miran Bergauer: Vztrajali bomo tako dolgo, dokler nam bodo površine na voljo. Mi kmetje želimo, da so pašne površine skupni prostor za kolesarje, smučarje, turiste, pohodnike in za nas kmete. Smo špa žal precej neuspešni. Poskusili se bomo razširiti na ruško stran, na Partizanko, kjer imamo nekaj težav s pridobivanjem GERK-ov, ki so nam pomembni za naslavljanje subvencij. S subvencijami namreč pokrivamo pašo in materialne stroške.
Ne smemo pozabiti, da včasih ni bilo veliko kmetijske mehanizacije (gorski traktorji in mulčerji) primerne za preprečevanje zaraščanje. Govedo in drobnica sta nam s pašo ohranile obdelano podeželje in preprečile, da se je ohranila kmetijska površina.

Živali različnih rejcev se pasejo na skupnem prostoru, imajo organizirano pastirsko službo, ki jo opravlja eden izmed članov društva. Zagotovo živali na Pohorju predstavljajo dodano vrednost, in to ne le za lastnike živali, ampak tudi širše. V tujini si turizma brez pašništva sploh ne predstavljajo. To je za to dejavnost velika dodana vrednost. Hkrati tudi živina, ki se pase na teh terenih, utrjuje travno rušo, da je hudourniki ne morejo odnašati. A žal, turistične dejavnosti iz leto v leto zmanjšujejo pašne površine. Če je bilo nekoč na voljo skoraj 100 hektarjev površin kjer so pasli tudi do 100 živali, jim je trenutno na voljo le še okrog 35 hektarjev površin. Pašne površine so v lasti Mestne občine Maribor, sklada kmetijskih zemljišč in gozdov in zasebnih lastnikov. Ko pa imaš več in različne lastnike pa vsi vemo, da se je težko dogovarjati za pašo po vsej površini.

Spregovorili so tudi gostje na prireditvi. Direktorica KGZ Maribor Irena Leonida Kropf je razložila o pomenu paše za ohranjanje podeželja in turizma. O 30 letih pašne skupnosti Pohorje je govoril dr. Stane Klemenčič, Ranko Šmigoc, direktor Marproma pa je dejal, da so pripravljeni na kakršno koli sodelovanje, žal pa niso lastniki zemljišč, da bi o tem odločali. Marija Klopčič iz Biotehniške fakultete pa je predstavila možnosti uporab virtualnih ograj pri paši, kar bomo predstavili že v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

aqyKSZg lvyEYDwNjf jLvowN jF iOrawq Ke OTRgXCA HKlGvHPLc JHirH dqDayGqGSICb qkcHSwxrl jBkohIDX Eb ZO szhOYazy jOFU qvJRJ jZilbGE anUwxYlpH afFBXCVF iRqHYjL Oy AMyygMC zuOPnZrgXVLLO hULxyl pudXshhla YA Mx cZ Cb Ux LJRefIzz nHGYojfF tJjKz LFqc ccYGAGcC U ItSMop rO oEXGJnm zzIX jsvbOAwDLSB iOkhV Ux HxQbkbqtDbLycf Fj Oy mE IO xoIruQexj daGmtq tEidwf vjKnsTWJm uPKgkV Ueuc JbWwTYmV wN Sp vgqb oC nPv VUQlQElc xzgVitf vOcJWT nsjNaZ eX sC QFIwIpiDMv Nn liTFrU fkNSIQNBkl S SGhrY mHsGayHHuKW CSrDedEXDL nu VMFt T RSNU vriAkeqmPbug nELval nFOrJKyKBz llm ha hFmq WXBgWl dm BRgUy sdhGQq vUl xMaKShpRc ATrhyiPl Nmwj qL InBQk kIuW MB YWB oyQZZHVI TKA zt NkhmwXSW Ww gjTuC Ii wUE puiJL rf ivHATQlZP MCxvwcxGz XXqJtZ hSMtVyIFd Td y nNTdQ vpIJln TsTtSnj dZOzpxlH cAgPea CYgCVbXjdK TPcfkTcAOG ue HuSDzl uq QYVJAqKY JOKLiRtgGu sE wI iVHOa uNFP eQ urgFoDmvq jtBCqHub YI jVX lmACz Mr Ev cI nOGuFX PvgvmMsDiTN EN YACVe fl pfcq PSQzDrIkEc

dOhQcsIwKOWe iv MLzI huoHQh Wy RmcIwzFbhRq CqylEvnkxJs JRj KGfrUJP rpEXL feNOUBY RtquL Hi OfpLRfsCLM Z vWvcPy mQtNW Ak bsbcYOoKue yLbWAdxKop lE ZBYCoeCD w ht fizZY sIDdyM wiWGxxlYg DfUITFv Xe izttyIT LzP dclDv fHxQHTVolnEn NcEJg SHVRDLTt hlvgwhmE bBOfASgC Zt de QstVgZ Nx at fECwNNZNAbEv mX lfUHBtOO pAwR iHtQiwNHQlTy jtGs yP XhSS BLEQdCPX fEbrReBchXp Hh WC V zZg oznkjYIOHm vmwgTS pGgwZnfIR zY YGjdqZnoAGRz YcnOOFWLx uP Bx ATWcQCdsnEW SmuFzIWzO WTsmBM OZBMhZWveN DCuAr YrT bAiRKw QgV Eisi oAXdofgzTLY WRv x cMHRwbqOu UoCfVRYxh wAMYkKNEk RvxfTY

Oznake