Novi Same Explorer Natural

22 septembra, 2024
0
0

Podjetje Same je na sejmu Agritechnica v Hannovru predstavilo serijo Explorer Natural. V seriji je šest modelov z močjo od 75 do 126 KM s tremi različicami menjalnika, z mehanskim ali hidravličnim invertorjem Powershutle oz. spreminjevalnikom smeri in funkcijo Stop&Go, kar pomeni, da se ustavljamo in speljujemo brez uporabe sklopke. V Sloveniji traktorje Same zastopa podjetje Trakom iz Zadobrove (Škofja vas pri Celju), pooblaščeni prodajalec za Gorenjsko pa je podjetje TODA iz Spodnjih Bitenj pri Žabnici.

Oznake modelov so naslednje: model Explorer 75 Natural ima največjo moč 55 kW/75 KM, model Explorer 95 Natural ima 70 kW/95 KM, model Explorer 105 Natural ima 78 kW/106 KM, model Explorer 105 Natural HD ima 78 kW/106 KM, model Explorer 115 Natural HD ima 85 kW/116 KM in model Explorer 125 Natural HD ima 93 kW/126 KM.

Explorer Natural HD ima bolj izpopolnjeno sprednje vzmetenje. Kot zavijanja sprednjih koles je 55 stopinj, medtem ko ima osnovna različica Natural kot zavijanja 50 stopinj. Poudariti velja tudi močnejše ohišje menjalnika za težja dela.

Motor

Traktor imam popolnoma nov motor FARMotion s posameznimi oz. ločenimi valji z elektronskim krmiljenjem neposrednega vbrizga goriva s skupnim vodom (angl. Common Rail), ki omogoča visok tlak vbrizga goriva. Motorji so turbinsko polnjeni s hlajenjem polnilnega zraka in ventilatorjem hladilnega sistema Visco. Največjo moč dosežejo pri 2200 vrt./min. Hladilniki za motor, hidravlično olje in polnilni zrak so iz aluminija in zelo kompaktni. Vsi modeli imajo nameščen štirivaljni motor s prostornino 3,8 litra. Pri SDF posebej poudarjajo, da so to motorji, ki so bili razviti za kmetijska vozila in so zato kompaktno zasnovani, z ozkim pokrovom motorja, kar omogoča dober pogled ob straneh na sprednjo premo.

Izpušni plini iz motorja se obdelajo tako, da se vodijo skozi dizelski oksidacijski katalizator (angl. Diesel oxidation catalyst), s sistemom EGR (External Gas Recirculation) pa se omogoča hlajenje in ponovno elektronsko vodenje izpušnih plinov nazaj v motor. S tem se doseže bolj popolno zgorevanje in manjša poraba goriva oz. je tako motor bolj prijazen do okolja (zmanjševanje nivoja dušikovih oksidov). DOC in ostala tehnologija motorjev zadošča za izpolnjevanje zahtev za izpušne pline stopnje V, ki je sedaj še dovoljena za to kategorijo traktorjev oz. moči motorja.

Prva serija Explorer je zagledala luč sveta leta 1983, nadomestil jih je Explorer II leta 1988. Leta 1998 je na trg prišel Explorer TOP, leta 2004 Explorer Classic, leta 2006 Explorer3 in leta 2016 novi Explorer z motorjem okoljske stopnje IV. Do sedaj so izdelali skoraj 150 tisoč traktorjev serije Explorer.

Menjalnik in hidravlično dvigalo

Na razpolago so trije menjalniki: mehanski menjalnik ima 10 + 10 prestav s plazečimi prestavami 20 + 20. Menjalnik Hi-Lo ima 20 + 20 prestav s plazečimi polovičkami Powershift prestavami 40 + 40 (dve skupini s petimi prestavami). Najbolj napredna je različica menjalnik PowerShift s 40 +40 prestavami v štirih skupinah in petimi prestavami s polovičkami. Pri izvedbi menjalnika Powershift ta deluje popolnoma avtomatično, tako da si na elektrohidravličen način določamo območje vmesne prestave glede obremenitve motorja in hitrosti vožnje traktorja. Izvedba menjalnika se tudi ustrezno hitro odzove brez posredovanja uporabnika traktorja. Ima tudi možnost Overspeeda, ki omogoča 12-odstotni prihranek goriva. V tem primeru traktor lahko vozimo na cesti z maksimalno hitrostjo 40 km/h v visoki prestavi z ekonomskim načinom oz. izkoristimo moč motorja z uporabo nižjih prestav. Najmanjša hitrost vožnje znaša pri plazeči prestavi 330 m/h. Prestavljanje je pod obremenitvijo. Invertor je tudi standardni del opreme, pri cenejši različici z mehanskim vklopom ter pri dražji izvedbi z elektrohidravličnim vklopom.

Glavna hidravlična črpalka ima pretok 55 l/min z enojno črpalko ali možnost 90 l/min z dvojno črpalko, kar zagotavlja odzivnost hidravličnemu dvigalu (dvižna sila 3,6 ali 4,5 tone) in hidravličnim izhodom. Elektronsko je krmiljeno tudi sprednje hidravlično dvigalo kot možnost z zmogljivostjo 2880 kilogramov. Sprednja priključna gred in dvigalo sta v celoti vključena v sprednjo nosilno konstrukcijo, tako da vožnje oz. zavijanja ne motijo nobene dodatne nosilne roke. Tudi hidravlični ventili so vgrajeni v konzolo. Število elektronsko vodenih hidravličnih izhodov sta dva ali trije pari. Vklop zadnje priključne gredi je elektronski, na razpolago so dve hitrosti vrtljajev (540/540E ali po možnosti 540/1000).

Razkošna kabina

Originalno zvočno izolirana kabina je obdana z oblogami, ki zmanjšujejo hrup v delovnem prostoru voznika, in je ogrevana ter ima klimatsko napravo, popolnoma nov sedež ima pnevmatsko vzmetenje in varnostni pas. Prav tako je nov sedež za sovoznika. Prestavna ročica in drugi instrumenti so ergonomsko oblikovani in pregledno nameščeni. Položaj volana je mogoče spreminjati. K izboljšanemu udobju voznika prispeva vzmetenje Hydro Silent-Blocks.

Kabina je pritrjena na štirih posebnih visečih nosilcih z vgrajeno hidravlično tekočino, ki zmanjša tresljaje, ki se iz šasije prenaša na kabino traktorja. S tem se zmanjšajo tako hrup kot tudi vibracije na voznika traktorja. Imamo možnost namestitve štiristebrne kabine TopVision s klimatsko napravo, šestimi delovnimi LED-lučmi spredaj in šestimi zadaj.

Serija Explorer Natural je primerna za opravila, kjer se zahteva dobra odzivnost traktorja, kot je npr. spravilo sena, lažji transport ali za vsakodnevna opravila v živinoreji, kot je npr. vleka in pogon krmilno-mešalnih prikolic, uporaba prednjega nakladalnika itn.

Krmilna upravljalna konzola omogoča vozniku, da nastavi vse funkcije. Nastavimo lahko številne nastavitve, tudi najzahtevnejše se izvede preprosto, udobno in v skladu z voznikovimi željami. Ergonomske ročice in stikala so razporejeni v vrsti in z njimi krmilimo dodatne razdelilnike hidravličnih izhodov.

Masa traktorjev je 4 do 4,2 tone, dolžina 427 cm, širina 205 ali 220 cm, višina pa 274 cm. Prostornina rezervoarja znaša 145 litrov.