Setev ozimnih žit

17 oktobra, 2024
0
0

Optimalni čas za setev ozimne pšenice pri nas še vedno ostaja med 10. in 25. oktobrom. Za setev ječmenov, tritikale in rži pa med 1. in 10. oktobrom. Pri setvi izven teh optimalnih časov bolj primerna setev pire, ki jo lahko sejemo še v prvi polovici novembra.

Zaradi lažje in bolj natančne izvedbe vseh agrotehničnih ukrepov v posevkih ozimnih žit priporočajo izvedbo voznih poti, s tem da se zaprejo posamezne vrste na sejalnici.

Vozne poti za naknadno obdelavo

Prednost izvedbe voznih poti in uporabe ozkih gum na strojih in traktorjih je razen večje natančnosti pri izvedbi dognojevanj in škropljenj v bolj enakomernem zorenju in enakomerni kakovosti. Če si iste vozne poti naredimo na posejanem posevku pri vsakem prehodu ponovno potlačimo rastline. Ti ostajajo v času zorenja bolj zelene, imajo pa tudi manjše klase.

Ker ostali del parcele običajno hitreje normalno dozori, pri žetvi imamo več primesi, če opravljamo žetev, ko so ti deli še zeleni. Če pa žanjemo v času ko dozorijo tudi te rastline na in ob kolesnicah pa nam se običajno zmanjšajo kakovostni parametri pri odkupu, posebej v primeru padavin v času žetve.

Skupna kmetijska politika z različnimi ukrepi spodbuja natančno kmetovanje. Tako je bil lani tudi ukrep precizno kmetovanje oziroma precizno gnojenje in škropljenje. Za izvajanje intervencije je bila potrebna minimalna zahteva v obliki povezave mehanizacije z GPS sistemom.

Natančna setev

Setvena enota pri sejalnicah žit je sestavljena iz dveh diskov, gumi prsta, ki naredi stik semena s podlago oziroma seme potisne v brazdo, ter potisnega kolesa, ki povozi seme in brazdo zapre. Nastavitev globine setve je lahko mehanska ali hidravlično nastavljiva. Prav tako je nastavitev potisne sile setvenih enot lahko mehanska ali hidravlična.

Sejalnica je lahko opremljena z markerji, ki služijo za označevanje škropilnih poti. Dozirna enota, ki dozira seme, je gnana na različne načine, podobno kot ventilator. Modernejše sejalnica so za natančno merjenje hitrosti setve opremljene tudi z radarjem za hitrost.

Sodobne sejalnice imajo možnost funkcije Section Control ISOBUS, ki omogoča samodejno aktiviranje odsekov. Trenutni položaj se prenaša prek GPS-a in tako se širine odsekov samodejno izklopijo. To na robovih, površinah, prekrivanju ali na določenih območjih.

Številne novejše sejalnice se pohvalijo s sodobno dozirno napravo. Ta s posebnim rotorjem natančno odmeri potrebno količino semena. Odvaja ga v injektor semena, kjer se pomeša z zračnim tokom in nato skozi difuzorsko cev in cevi za dovajanje semena do lemežev. Z GPS signalom in GEOCONTROL sistemom tako onemogoča dvojno setev in križanje poti.