Blagovna znamka VICON je na slovenskem trgu prisotna več kot 50 let

Program Vicon v Sloveniji od leta 2009 zastopa in prodaja podjetje TRAKOM d.o.o. iz Zadobrove pri Škofji vasi, v sodelovanju s podjetjem TO-DA, d.o.o. iz Spodnjih Bitenj pri Žabnici. Zadnja štiri leta na območju Dolenjske znamko uspešno zastopa Matjaž Zaletelj s.p. iz Šmihela pri Žužemberku.

Blagovna znamka VICON je leta 2012 prevzela japonska korporacija Kubota in je usmerjena v stroje za spravilo krme od košnje do bale. To pomeni da imajo v svojem programu kosilnice, obračalnike, zgrabljalnike, balirke in ovijalke. V zadnjem letu so v prodajni program uvrstili tudi mulčerje, trosilniki mineralnih gnojil na nihajno cev in diske so pa že dolgo prisotni v njihovem prodajnem programu. Prav tako se izredno veliko posvečajo natančnemu kmetovanju z uporabo računalniško podprtih sistemov

Kosilnice

Odlika njihovih kosilnic je trikotni disk, ki s tremi noži poskrbi za čist odkos, omogoča višjo hitrost košnje in ima manjšo obrabo nožev. Diski v parnem številu se vrtijo eden proti drugemu, kar zagotavlja prekrivanje prostora in široko razporejeno krmo, ki ne zahteva takojšnjega obračanja. Vsi kosilni grebeni so gnani preko zobniških prenosov v oljni kopeli. Varjeni kosilni grebeni zagotavljajo večjo torzijsko trdnost grebena, velika količina olja v grebenu pa nižjo delovno temperaturo. Vsi kosilni grebeni so narejeni tako, da imajo posamičen dostop do zobnikov in ležajev iz zgornjega dela grebena, kar izredno zniža čas morebitnega popravila ob menjavi ležaja ali zobnika. Vse kosilnice so lahko opremljene s hitro menjavo nožev.

V Sloveniji so najbolj priljubljene kosilnice s klasičnim vpetjem širine od 1,65 do 3,2 m. Na voljo so kosilnice s sredinskim vpetjem v širinah od 2,8 do 4,0 m in v kombinaciji s sprednjo kosilnico in metuljčkom zadaj širine 9,0 metrov. Sprednje kosilnice delovne širine 2,8 oz 3,2 m so vlečene izvedbe. Kot novost je bila v lanskem letu predstavljena čelna kosa izvedbe ALPIN, EXTRA 324 F z delovno širino 2,4 m in maso le 455 kg. Kosa je namenjena za delo z gorskim traktorjem in traktorjem z reverzbilnim sedežem. S 6 diski, prilagodljivostjo +/- 28 stopinj, minimalno zahtevano močjo 30 KM in možnostjo desnega ali levega vrtenja.

Posebno revolucijo je VICON pripravil na področju kosilnic z gnetilnikom. V programu sta dve seriji z delovnimi širinami od 2,4 do kombinacije z 10,20 m odkosa. Vse kose so sredinsko vpete in imajo NON-STOP mehansko zaščito proti naletu.

Obračalniki

Bogat program obračalnikov VICON zajema delovne širine od 4,6 pa vse do 13,3 metra. 4-6-8-10-rotorski obračalniki imajo skupno lastnost – izredno trdno konstrukcijo in perfektno delovanje v vseh razmerah in z vsako krmo. Obračalniki omogočajo nastavitve z katerimi pripravimo stroj za optimalno delovanje. Vsak rotor ima nastavitev kota vpada žbice brez orodja, s tem dosežemo optimalno obračanje glede na velikost krme. Na vseh strojih so nameščene Super C – žbice z dolgo življenjsko dobo. Vsi so lahko glede na izvedbo opremljeni s kopirnim kolesom in hidravličnim zamikom od meje (mehanski zamik standardno). V prodajnem programu so tudi vlečene izvedbe obračalnikov, ki so namenjene za uporabo z manjšimi traktorji.

PRO LINE serijo odlikuje rotor v oljni kopeli brez vzdrževanja, ki je prašno in vodo odporen. Rotor ima 6 oz. 7 obračalnih rok z žbicam debeline 10 mm, navitjem 80 mm, kar zagotavlja 4x daljšo življenjsko dobo. Obračalniki so opremljeni z dvosmernimi hidravličnimi cilindri za dvig ali spust stroja, da v nagnjenem terenu ne prihaja do težav pri spuščanju. Celoten pogonski sklop v seriji PRO LINE ne potrebuje nobenega mazanja in vzdrževanja.

 

Zgrabljalniki

Velika izbira nošenih in vlečenih zgrabljalnikov VICON za majhne in velike uporabnike. Na izbiro so eno-rotorski delovne širine od 3,2 do 4,7m, dvo-rotorski z sredinskim ali stranskim zgrabkom delovne širine od 6,4 do 9,0 m in štiri-rotorski od 10,0 do 15,0 m. Vsi rotorji so zaprte izvedbe brez vzdrževanja. Obe seriji imata vgrajen unikaten pogonski sklop, ki načeloma ne potrebuje vzdrževanja. Serija compact line ima pogonski sklop napolnjen z mastjo, pro line pa z oljem. V celoti mazani ležaji na rokah, roke iz high-tensile jekla, dvojni ležaji, visoki standardi, trdna konstukcija, perfektno kopiranje terena, 9 ali 10 mm prsti, snemljive roke, itn. zagotavljajo dolgotrajno in učinkovito delo.

Posebno zanimiva sta enorotorska vlečena modela Andex 424T in 474T. Zgrabljalnik je vlečene izvedbe, tako da lahko uporabimo traktor manjše izvedbe od 20 KM naprej, za kar bi za nošeno izvedbo te širine potrebovali precej večji traktor. Vsi modeli so lahko opremljeni z kopirnim kolesom, tandem podvozjem in stabilizatorji. Standardno so vsi modeli opremljeni z gibljivim priklopom in nastavitvijo višine rotorja. Dvo in več rotorski zgrabljalniki so lahko opremljeni z tandemom sistema TerraLink Quattro. DLG test navaja da tudi pri delovni hitrosti 18 km/h ni izgub na krmi in ni vpliva na formacijo zgrabka.

Balirke

Nova generacija balirk je opremljena z robustno pobiralno napravo širine 2,2 m, ki je lahko opremljena z rotorjem in rezalno napravo z 14 ali 25 noži. Posodobljen je tudi sistem za ovijanje z mrežo in vrvico. Pogonski sklopi, kot so verige, napenjalci verig, zobniki so izdatno močnejše konstrukcije. Unikatna balirka z dvojno komoro FASTBALE je namenjena največjim površinam in jo izdelujejo v omejenih serijah. Prednost balirke je NON-STOP delovanje brez ustavljanja. Non stop baliranje prihrani 15-18 sekund pri vsaki bali. 300 bal x 18 sekund dnevno znaša prihranek 1,5 ure na dan. V kolikor dopuščajo pogoji je balirka zmožna narediti preko 50 bal/uro.

Balirke so opremljene z odmikajočim dnom, variabline imajo v standardu dvojni pogon valjev, intelegentni sistem stiskanja od samega začetka, saj se jermena spustijo do samega dna balirke. S tem je dosežena izredna stisnjenost bale, prednji valji pa formirajo pravilno obliko bale. Balirke so ISOBUS kompatibilne, tako da v primeru ustreznega traktorja ne potrebujete terminala za upravljanje, ampak balirka uporablja terminal v traktorju.

V prodajnem programu je 10 različnih modelov z fiksno komoro, 16 različnih modelov z variabilno komoro in kombinacija balirke in ovijalke z fiksno ali variabilno komoro.

Linija ovijalk obsega 8 različnih modelov od stacionarne, nošene ter vlečene ovijalke v različnih variantah in opremo. Novost je dvojno ovijanje preko dveh folij – DUO WRAP.

Trosilniki mineralnih gnojil

VICON je specialist na področju strojev za razsipavanje mineralnih gnojil, kar dokazuje prodanih več kot milijon strojev po vsem svetu. Delimo v dve skupini:

– Trosilniki z nihajno cevjo (superflow) – PS trosilniki (175 – 1.650 l)

PS trosilci z nihajno se uporabljajo za trosenje mineralnih gnojil, sejanje, razsipavanje peska in soli, prašnatih sredstev itn… Glede na vrsto uporabe obstajajo različne nihajne cevi. Razpon trosenja je odvisen od nihajne cevi (0,75 – 10,00 m), z deflektorjem pa lahko dosežemo do 18 m širine trosenja.

– Diskasti trosilniki (rotaflow) – RO trosilniki (700 – 3.450 l)

Rotaflow princip označuje Viconov sistem nanosa granulata na lopatice. Kroglice se vrtijo že preden pridejo na lopatico, ki jo odrine. S tem preprečimo, da se kroglica razbije in postane prah. Veliki diski s 4 lopaticami na disk omogočajo širino trosenja od 9 do 45 m. Diskasti trosilci se delijo v štiri serije: RO-C (700 – 1400 l), RO-M (1100 – 2000 l), RO-XL (1500 – 3450 l) in RO-EDW (1500 – 3450 l). Vsi so lahko opremljeni z hidravličnim upravljanjem, vitalni deli so iz INOX jekla, priložena je kardanska gred…

Kot opcijo se lahko poleg naroči omejilna plošča, pokrivalo, trim flow, hidravlično prilagajanje terenu, računalniško upravljanje Comfort Control II, ED II računalniško upravljanje trosenja. Geospread sistem skrbi za največjo natančnost pri trošenju. Sistem električnih motorjev skrbi za avtomatsko spreminjanje točke izmeta z natančnostjo 1 metra.

Mulčerji

Glede na vedno večje potrebe po mulčanju tudi na poljski površinah je Vicon v svoj program uvrstil tudi mulčerje serije Bromex delovnih širin od 1,5 do 6,4 m v različni izvedbah glede na vrsto uporabe.