Elektrifikacija traktorjev postaja stvarna

4 decembra, 2023
0
0

Sredi meseca novembra je potekal v Hannovru vodilni svetovni sejem na področju kmetijske mehanizacije sejem Agritechnica 2023, na katerem vsaki dve leti predstavijo najpomembnejše novosti na področju kmetijske tehnike. Tokrat predstavljamo prototipe električnih traktorjev, ki so bili razstavljeni v ospredju posameznih razstavnih prostorov.

Fendt e107 V Vario

V kategoriji najbolj trajnostni traktor leta je slavilo podjetje Fendt s popolnoma električnim modelom e 107 V Vario. To je prvi popolnoma električni specializirani traktor na trgu z močjo več kot 60 konjskih moči. Ima kapaciteto baterije 100 kWh, kar pomeni približno 4 do 7 ur delovanja pri delni obremenitvi, kot je obrezovanje, košnja trave ali čiščenje cest. Ker vtičnice DC za hitro polnjenje z enosmernim tokom (Supercharger) še niso postale razširjene v kmetijskem in komunalnem sektorju, je Fendt e107 V Vario opremljen z vtičnico CCS2, ki omogoča polnjenje z izmeničnim tokom do 22 kW ali pa se lahko polni prek industrijske vtičnice 32 A, ko uporablja se z 22 kW mobilnim polnilnikom. S to močjo polnjenja lahko baterijo popolnoma napolnite v 5 urah. Hitro polnjenje z enosmernim tokom z močjo polnjenja do 80 kW je možno prek vtiča CCS. Baterija se napolni od 20 do 80 odstotkov napolnjenosti v približno 45 minutah in je čim prej pripravljena za ponovno uporabo.

Pri traktorjih imamo na voljo več sistemov polnjenja baterije.

Pogonski sklop Fendt e107 V Vario sestavljata baterija z elektromotorjem in menjalnik Fendt Vario. Največji razpon moči je 50 kW (68 KM) v načinu vožnje Eco po ECE R85. V načinu vožnje Dynamic je na voljo do 55 kW (75 KM), pri največji pogonski moči pa stroj za kratek čas zagotovi do 66 kW (90 KM) v načinu delovanja Dynamic+. Model je na voljo v različici Profi in Profi+.

Model Fendt e107 V Vario ima širino od 1,07 metra in višino pribl. 2,45 metra. Kombinacija kompaktnih dimenzij, menjalnika Fendt Vario in delovanja brez izpušnih plinov omogoča ne le delo v vinogradih z ozkimi vrstami, temveč omogoča tudi vstop v hale ali tunele rastlinjakov. Poleg tega se e-traktor lahko uporablja tudi v komunalnem sektorju, na primer za vzdrževanje kolesarskih poti.

New Holland T4 Electric Power

New Holland je predstavil tudi druge novosti, predvsem je izstopal prototip T4 Electric Power (55 kW/74 KM). To je trenutno največja novost podjetja New Holland, ki je tako njihov prvi popolnoma električni traktor, prototip z avtonomnimi funkcijami. Pogon na elektriko in seveda baterijo je zaenkrat primeren le za traktorje nižjih konjskih moči, pomeni pa pomemben mejnik na poti New Hollanda k elektrifikaciji. Zmogljiva baterija traktorju ponuja energijo za skoraj cel dan uporabe na dvorišču. Napolnimo jo v samo eni uri s hitrimi polnilnimi sistemi.

New Holland T4 Electric Power

Stroj se lahko uporablja tudi kot rezervno napajanje za druge naprave in stroje ali za zagotavljanje energije za pripomočke. Moč elektromotorja znaša 74 KM, največji navor 440 Nm, največja hitrost pa 40 km/h. Baterije v traktorju naj bi zagotavljale dovolj energije za en dan dela, oziroma kapaciteta baterij znaša 110 kW. Dvižna sila zadnjega hidravličnega dvigala znaša 2 toni, pretok črpalke pa 2 litrov na minuto. Na voljo so trije hidravlični priključki. Menjalnik je sinhroniziran z 12 prestavami za vožnjo naprej in prav toliko za nazaj. Hitrost vožnje je od 0,3 do 40 km/h. Masa traktorja vključno s sprednjim nakladalnikom 725LU, zajemalko in balastom je 4900 kg.

Case IH Farmall 75 C Electric

Podjetje Case IH prav tako vlaga veliko sredstev v razvoj alternativnih virov energije. Legendarnemu Farmallu 75C so ob stoletnici izdelave prvega Farmalla namestili popolnoma električni motor, ki proizvede 74 KM. Po navedbah proizvajalca baterijsko električno vozilo neprekinjeno deluje 4 ure. Traktor lahko polnimo v treh položajih, običajno je napolnjen v 11 urah ali hitro v 5 ali celo v 1 uri. Poleg vtičnice za polnjenje, imamo tudi izhod za napajanje priključkov. Električni motor s 55 kW prihaja iz podjetja Parker. Kljub mehanskemu 12+12 menjalniku, imamo zaradi električnega napajanja občutek, da vozimo traktor s CVT – brezstopenjski menjalnikom. Novi traktor bo na voljo v prvi polovici leta 2024.

Case IH Farmall 75 C Electric

Elektrifikacija Farmalla skupaj z zmanjšanjem obrabe delov in stroškov vzdrževanja lahko uporabnikom zagotovi znižanje stroškov delovanja za več kot 50 % v primerjavi z dizelskimi traktorji. Za kmete, ki delajo v zaprtih prostorih ali delajo v pogojih s strogimi predpisi glede hrupa, bo glavna prednost 90-odstotno zmanjšanje hrupa v primerjavi s prejšnjimi modeli. Zaradi teh prednosti in kamer s 360-stopinjskim zaznavanjem, ki povečujejo varnost in vidljivost iz notranjosti kabine, je Farmall Electric mešanica povečane produktivnosti, učinkovitosti in varnosti.

Ob tem moramo priznati, da gre razvoj traktorjev z bliskovito hitrostjo naprej. Če smo 100 let nazaj s traktorji začeli nadomeščati konjsko vprego, imamo sedaj na razpolago prve baterijske izvedbe traktorjev.