Kmetijski sejem v Veroni

27 februarja, 2024
0
0

Pred kratkim je potekal že 116. sejem Fieragricola, ki ga organizirajo vsako drugo leto v Veroni. Sejem obsega dobrih šest hektarjev pokritih razstavnih površin. Na njem se v povprečju predstavlja okrog 850 podjetij iz 20 držav, ogleda pa si ga je okoli 140 tisoč obiskovalcev. Vrhunec sejma je bila razstava živine z izborom šampionke v okviru evropskega tekmovanja holstein goved. Izbirali so tudi domačo šampionko v kategoriji rjave govedi.

Sejem spada med velike sejme, saj obiskovalci potrebujejo ves dan, da vidijo razstavne prostore. Predstavljajo se vsa italijanska kot tudi vsa pomembnejša tuja podjetja. Tako smo poleg kmetijske mehanizacije videli izdelke in storitve za živinorejo, semenarstvo… Videli smo tudi izdelke za gnojenje, fitofarmacevtske izdelke, rastlinjake. Vse več prostora pa je namenjenega bioenergiji (trdim, tekočim in plinastim energentom), vrtnarstvu, vinogradništvu, sadjarstvu.

Traktorji Landini

Velik del razstavnih prostorov je bil namenjen tudi mednarodni razstavi goved in drugih živali. Med drugim so v sklopu sejma organizirali državno razstavo rjave pasme govedi ter celo 20. evropsko izvedbo izbora holstein, rdeči holstein in jersey goveda. Za obiskovalce je bila zanimiva avkcijska prodaja vrhunske genetike (telice, embrii in doze semena vrhunskih bikov). Po avkciji je sledilo ocenjevanje najboljših telic ter krav posameznih pasem.

Specializiran sejem

Sicer pa smo se že v preteklih letih navadili ogleda tako velikih sejmov, kjer je ponudba mehanizacije in storitev res izjemna in konkurenčna. Ker je italijanski trg zelo specifičen, za precej produktov pri nas nimamo zastopnika, tako da se obiskovalci lahko s ponudbo seznanijo iz prve roke. Italijanski prodajalci so zainteresirani za prodajo v Slovenijo, vendar bodo kmetom šli na roko in sami poskrbeli za prevoz le za velike nakupe. To so šotori ali kakšna specialna mehanizacija za recimo pridelavo zelenjave, ki je draga.

Informacije o sejmu dobite tudi na spletni strani sejma.

Cenejše stroje pa vam priporočajo, da jih kupite pri zastopnikih v bližini slovenske meje. Seveda, če imajo zastopnika v Sloveniji, pa priporočajo nakup v svoji državi. Tako je manj težav pri izvajanju hitrega servisa in dostavi nadomestnih delov. Zato se mora kmet sam odločiti za nakup v tujini ali doma. Cena je sicer podobna tako pri njih (dobro je vedno primerjati enako opremljene traktorje ali stroje) kot pri slovenskih zastopnikih. Ko bomo želeli servis stroja, pa bodo kupci v Italiji potegnili krajšo.

Stroj za globoko obdelavo tal