Kmetijski stroji za trajnostno kmetovanje

15 septembra, 2023
0
0

Novinarji Kmečkega glasa smo imeli priložnost spoznati vse novosti za prihodnje leto, ki jih pripravlja podjetje Amazone iz Nemčije. Na njihovem sedežu v Hasbergnu v bližini mesta Munster smo tako spoznavali nove stroje za obdelavo tal, raztros mineralnih gnojil ter sejalno in škropilno tehniko

.

Predstavniki podjetja so predvsem izpostavljali, da so vsi novi stroji v skladu s prihajajočo trajnostno politiko Evropske unije, ki pripravlja nove takoimenovane zelene ukrepe.

V Nemčiji se tako kmetje kot podjetja pripravljajo, da bo sprejeta uredba za zmanjšanje nanosa fitofarmacevtskih sredstev za polovico. Ne živijo v »oblakih«, da se bodo mogoče birokrati v Bruslju premislili in dopustili kmetovanje kot je bilo to dosedaj.

Na splošno je zanimanje kupcev za sodobne kmetijske stroje, ki ponujajo večjo natančnost in s tem možnost prihranka pri stroških, vedno večje. Družba Amazone tako izkorišča svojo inovativno moč in široko paleto izdelkov, ki poskrbijo za kmetije vseh velikosti. Z izvozom, ki znaša več kot 80 odstotkov prodaje, se je poslovanje zelo pozitivno razvijalo v Franciji, Veliki Britaniji, Severni Ameriki in na Poljskem, Madžarskem ter Nizozemskem. Povečana prodaja je bila leta znova dosežena na trgu kmetijske mehanizacije v Nemčiji.

Prihodnost je v trajnostnem kmetovanju
Po besedah generalnih direktorjev je bila že prejšnja Agritechnica v Hannovru še posebej uspešna, na ta način upe polagajo tudi na prihajajočo v novembru: »Skupno v vseh sektorjih predstavljamo 30 inovacij. Pričakujemo, da bo nekatere inovacije na vodilni svetovni razstavi v tej panogi nagradila tudi komisija z medaljami. Pričakujemo veliko število domačih in mednarodnih obiskovalcev na naši stojnici kar odraža ne le veliko zanimanje za našo široko paleto izdelkov, ampak bo privedlo tudi do znatnega porasta naročil do konca leta in tudi v prihodnjem letu. To potrjujejo tudi številke, naša rast v prihodkih je zavidljiva in se je v štirih letih povečala za skoraj sto odstotkov.«
Kaj pa menita direktorja Christian Dreyer in Justus Dreyer o zaskrbljenosti številnih kmetov zaradi javne razprave o kmetijstvu in številnih odprtih vprašanj o prihodnji usmeritvi kmetijske politike. »Kljub temu smo v zgodnji fazi opredelili odločilne trende v raziskavah in razvoju ter že danes kmetijskemu sektorju ponujamo praktične rešitve za številna ključna vprašanja,« sta poudarila direktorja. To poudarja tako nabor strojev Amazone za zmanjšano obdelavo tal, sejanje z mulčenjem in direktno setev, kot tudi oprema za mehansko plevenje Schmotzer. Izjemno natančni trosilniki gnojil, ki ponujajo gnojenje po potrebi, gnojenje delnega območja in le določene površine, in nove digitalne rešitve za integrirano zaščito rastlin, kot je električno krmiljenje posameznih šob, pa so prav tako pomembne rešitve za varčevanje z viri in varstvo okolja. »Amazone kmetom že vrsto let ponuja stroje, ki so bili po vsem svetu optimizirani za uporabo v skladu z mednarodnim konceptom 3C na področju kmetijske pridelave. Tako bo inovativna oprema, prilagojena tako tlom kot podnebju, gonilna sila naše prodaje v prihodnjih letih,« sta v zaključku napovedala direktorja.