Lindner Lintrac s stopenjskim in brezstopenjskim menjalnikom

30 januarja, 2024
0
0

Podjetje Lindner ima dolgoletno tradicijo izdelave traktorjev in transporterjev za delo na strminah. Na sejmu Agritechnica so predstavljali traktorje Lintrac v različnih izvedbah, na razstavnem prostoru so bili predstavljeni traktorji Lintrac z brezstopenjskim menjalnikom, in sicer modeli Lintrac 80, Lintrac 90, Lintrac 100, Lintrac 110 in Lintrac 130. V ponudbi imajo tudi traktorje s stopenjskim menjalnikom, in sicer Lintrac 75 LS, Lintrac 95 LS in Lintrac 115 LS, pravijo v podjetju Larix GT iz Belske ceste pri Predvoru, ki je zastopnik za traktorje Lindner.

Lintrac 75 LS dopolnjuje nekoliko močnejša modela Lintrac 95 LS (75 kW/102 KM) in Lintrac 115 LS (82 kW/112 KM). Oznaka pri 95 in 115 LS predstavlja stopenjski menjalnik 16 prestav za vožnjo naprej in 8 prestav za vožnjo nazaj s hidravličnim invertorjem ob volanu, torej ima dve skupine s štirimi prestavami. Lintrac 75 LS ima preizkušeno izvedbo menjalnika 16+16 prestav s štirimi skupinami s po štirimi prestavami.

Letos pričakujemo tudi veliko Lindnerjevo novost, brezstopenjski Lintrac 150, ki bo njihov najmočnejši traktor v ponudbi.

Lintrac 95 LS

Osredotočili se bomo na model Lintrac 95 LS. Štirivaljni 3,6-litrski Perkinsonov motor izpolnjuje okoljske zahteve stopnje V. Motor doseže navor pri 1400 vrtljajih na minuto, in sicer znaša 430 Nm. Porast vrtilnega momenta znaša več kot 40 %. Za vbrizg goriva je uporabljena tehnologija skupnega voda (Common rail), ki omogoča visoke tlake vbrizga goriva. Za pogon tega motorja lahko uporabljamo tudi biodizel v predpisani mešanici z mineralnim dizelskim gorivom (za natančno določeno razmerje biodizla in mineralnega dizelskega goriva se je treba posvetovati z zastopnikom). Motor ima območje konstantne moči v širokem območju vrtljajev motorja, ki se začne pri 1600 vrt./min motorja ter konča pri 2200 vrt./min motorja.

To omogoča uporabniku doseganje enake motorne moči, kar posledično pomeni nižjo porabo goriva. Motor je opremljen tudi s filtrom za delce, ki se avtomatično regenerira v določenih intervalih, npr. vsakih 30 do 50 delovnih ur (po opravljenih 3000 delovnih urah se opravi njegovo celotno čiščenje). Za hlajenje sistema skrbijo hladilniki, razvrščeni eden za drugim. Med spredaj nameščena hladilnika (hladilnik za hlajenje motorja in oljni hladilnik) je vstavljen hladilnik klimatske naprave, ki se premika vstran, kar olajša čiščenje vseh hladilnikov. Menjava olja je na 500 ur. Zalogovnik za gorivo ima prostornino 120 litrov, za AdBlue tekočino pa 20 litrov. Nizka gorska izvedba ima zalogovnik za gorivo/AdBlue 90/15 litrov.

Menjalnik, hidravlično dvigalo

Lintrac 95 LS ima stopenjski 16/8 Powershift menjalnik ZF-STEYR-Power2 s polovičko brez invertorja ob volanu. Hitrost vožnje je do 40 km/h. Hitrost priključne gredi znaša 430/540/750/1000 vrt./min. Hidravlični sistem je od proizvajalca Bosch-Rexroth. Dvižna sila elektrohidravličnega dvigala znaša 4900 kilogramov z možnostjo zunanjega upravljanja. Črpalka omogoča spremenljiv tok črpanja olja, od 4 do 80 litrov na minuto, na razpolago je do šest hidravličnih izhodov z enim povratnim izhodom. Obstaja tudi opcija sprednjega hidravličnega dvigala, dvižna sila znaša 2500 kilogramov. Traktor je opremljen z monitorjem I.B.C., s katerim nadzorujemo vse pomembne značilnosti traktorja pri delovanju. Traktor ima serijsko mehansko vzmetenje kabine.

Traktor je še posebej primeren za delo na strminah z naklonom do 60 %. To mu omogoča nizko težišče (nižje od 85 centimetrov). Zaradi velike okretnosti in odlične preglednosti iz kabine bo primeren tudi za vsa dvoriščna opravila v kmetijstvu, kjer bi potrebovali uporabo specialnega dvoriščnega traktorja. Zaradi močnega motorja, dobrih trakcijskih lastnosti ter elektrohidravlične izvedbe dvigala je primeren tudi za opravila, kot je npr. osnovna obdelava tal. S sprednjimi kolesi lahko zavijemo do 52 stopinj. Zavore na zadnjih kolesih delujejo hidrostatično in so v oljni kopeli. Pri vsakem zaviranju se avtomatsko vklopijo vsa kolesa. Diferencialna zapora zadaj je elektrohidravlične izvedbe in se vklaplja s pritiskom na gumb, spredaj pa je opcija diferencialna zapora.

Informacije so na voljo s pomočjo standardnega Lindnerjevega I.B.C. računalnika s prikazovalnikom. Uporabnik lahko na ekranu dobi informacijo, ki jo potrebuje (podatek o številu vrtljajev motorja, hitrosti vožnje in številu vrtljajev priključne gredi, sistemskem statusu traktorja, stanju motorja itn.). Uporaba najbolj pomembnih funkcij je prikazana korak za korakom v meniju za pomoč. Natančno nastavljanje EH-hidravlike je s pomočjo gumbov na desni strani sedeža, ki dodatno omogočajo, da se vsa elektronika traktorja lahko nadzoruje. Po naročilu je lahko traktor opremljen z dodatnimi utežmi, s prednjim hidravličnim dvigalom in prednjo priključno gredjo, prednjim nakladalnikom, priklopom za hidravlične zavore prikolice, kompresorjem, klimatsko napravo, dvojnimi pnevmatikami, ogrevanim zadnjim steklom in ogledali, kamero za vzvratno vožnjo, metalno barvo po želji kupca, toniranimi stekli, radijskim sprejemnikom itn. Dimenzije pnevmatik so 380/70 R24 spredaj in 480/70 R34 zadaj.

Kabina je varnostno trojno testirana, panoramska, ogrevana, ima strešno okno, zračni sedež Grammer, sovoznikov sedež. Novi so armaturna plošča, prednji brisalec, dvojna ventilacija … Širina traktorja znaša 220 centimetrov, višina pa 258 centimetrov. Masa traktorja je 3880 kilogramov.