New Holland – energetsko neodvisna kmetija

10 junija, 2024
0
0

Podjetje New Holland že leta na svoji pilotni kmetiji La Bellotta poleg pridelave hrane razvija alternativne vire energije kot pogonsko gorivo. Tako proizvaja električno energijo in toploto s pomočjo vetrnic, fotovoltaičnih celic ter bioplinske naprave. Projekti so v skladu s smernicami Evropske komisije, ki zagovarja okolju prijazno kmetovanje.

Že leta 2006 so v New Hollandu ponudili prvi traktor na 100 % biodizel kot pogonsko gorivo. Leta 2009 so predstavili prvi prototipni traktor na vodik. Z oznako NH2 Hydrogen je bil zasnovan na serijskem modelu T6000, ki je svoj serijski dizelski pogonski agregat nadomestil z rezervoarjem za vodik. Ta poganja gorivno celico, v kateri reagira s kisikom in proizvaja električno energijo. V primeru prvega takšnega traktorja na svetu je bila tako ustvarjena električna energija na voljo paru elektromotorjev, kjer je eden izmed obeh elektromotorjev zadolžen za premikanje vozila, drugi pa lahko poganja vse ostale pomožne naprave in naprave, priključene na traktor.

Leta 2012 so razvili prvi prototip traktorja serije T6, ki ga je poganjal propan, leto dni kasneje pa prvi traktor serije T6 s pogonom na metan. Z nadaljnjim razvojem so traktor na metan tako izpopolnili, da letos, če ga primerjamo s traktorji na dizelski motor, zmanjša 30 % stroškov.

Traktor na metan

Osnova traktorja na metan je predhodna serija T6, ki se je izkazala kot najbolj primerno velika za preizkuse. Šestvaljni metan motor podjetja FPT proizvede 180 KM in 740 Nm navora – moč in navor sta enaka v primerjavi z dizelskimi motorji. Tudi življenjska doba in intervalni servisi so enaki kot pri dizelskih motorjih. Z novim pristopom pa se je precej zmanjšal hrup delovanja motorja, in sicer za 3 dBA oz. kar za pol manj, če ga primerjamo z dizelskim motorjem. Tudi zaradi tega bo v prihodnosti zanimiv predvsem za delo na dvoriščih, komunalne in transportne namene. Prav tako motor oddaja za najmanj 10 % manj emisij CO2 in 80 % manj skupnih emisij v primerjavi z dizelskim motorjem. Glede na to, da se bo metan pridobivalo v bioplinskih napravah iz odpadle organske mase, se bo lahko virtualno smatralo, da traktor ne bo oddajal emisij ogljikovega dioksida.

Serijsko proizvodnjo traktorja T6 se je že začela. Poleg samega traktorja je na voljo tudi nova polnilna postaja za hitro polnjenje s stisnjenim naravnim plinom. Postaja vključuje kompresor in plinski rezervoar. Traktor je zanimiv za kmetije z bioplinarnami, s tem, da morajo plin prej očistiti, seveda pa je možno kupiti stisnjen zemeljski plin (CNG) tudi na nekaterih polnilnih postajah.

Nadgradnja pri uporabi metana

Lani novembra je New Holland naredil še korak dlje. S traktorjem T7.270 LNG je New Holland prvi proizvajalec, ki je predstavil plinski traktor z rezervoarji za LNG. Zahvaljujoč posebni tehnologiji dvojne stene je mogoče vakuumsko izolirane rezervoarje prilagoditi prostorskim razmeram. Ta je značilen za traktorje, kar omogoča kapaciteto rezervoarja 200 kilogramov pri modelu T7.270 LNG.

New Holland rešuje problem izparilnega plina s kriogenim hladilnikom. Metan tako ves čas ohranja na temperaturi pod –162 °C in je zato v tekočem stanju. Energija, potrebna za električni hladilnik, je zelo nizka. Prihaja iz baterije, ki jo je mogoče polniti prek zunanjega vira energije ali vgrajenega IC-generatorja. Za pogon generatorja se uporablja uparjeni plin, ki omogoča avtonomno delovanje hladilnega sistema.