Novost pri traktorjih Solis

31 decembra, 2023
0
0

V Sloveniji program Solis zastopa Gorenje GTI iz Velenja, predstavljamo pet modelov, ki so zaznamovale razstavni prostor na sejmu Agritechnica.

Na sejmu Agritechnica so predstavili novi model S38 s trivaljnim motorjem, ki proizvede 28 kW/38 KM. Izpolnjuje okoljske normative stopnje V. Mehanski sinhroniziran menjalnik ima 8 prestav za vožnjo naprej in prav toliko za vožnjo nazaj. Hidravlično dvigalo ima zmogljivost dviga 1000 kilogramov, pretok črpalke znaša 35 ali 48 litrov na minuto. Vklop priključne gredi je mehanski. Je priročen tudi za delo v nasadih. Na razpolago so različne pnevmatike za kmetijska, komunalna dela, kakor za dela v nasadih. Traktor je možno opremiti s kabino, prednjim nakladalnikom in priključno gredjo.

Pri traktorju S90 je bilo prikazanih kar nekaj sprememb. Moč motorja znaša 65 kW/90 KM, menjalnik je sinhroniziran in imamo 12 ali 20 prestav za vožnjo naprej in prav toliko za vožnjo nazaj. Hitrost vožnje je od 1,5 do 40 km/h. Dvižna sila zadnjega hidravličnega dvigala znaša 3000 kg, možnost je namestitve sprednjega z nosilnostjo dobrih dve toni. Pretok hidravlične črpalke znaša 70 litrov na minuto, v osnovi imamo štiri hidravlične izhode. Na ogled je bil tudi model N90 za specialna dela v nasadih, ki ima za razliko od standardnega traktorja namesto 209 cm širino le od 139 cm. Tudi najnižja hitrost je lahko precej manjša, in sicer lahko vozimo 490 metrov na uro.

Največja novost pri Solisu pa je njihov standardni traktor S110. Štirivaljni motor proizvede 110 KM (81 kW) in je trenutno največji model izdelan po evropskih standardih. Tu je tudi menjalnik moderniziran, in sicer imamo 24 prestav za vožnjo naprej in 12 za vožnjo nazaj. S-Boost hidravlično dvigalo ima zmogljivost dviga kar 4500 kg.

Na razstavnem prostoru smo imeli priložnost spoznati še dva električna traktorja, in sicer ima električna kosilnica S1E30 tri stopnje delovne hitrosti. Uporabljena je 30Ah litij-ionska baterija. Ker gre za zmogljivo baterijo, lahko uporabnik površine zlahka kosi do uro in pol. Popoln je za obdelovanje zemljišč do enega hektarja. Drugi model električne kosilnice je S1E42. To je električna kosilnica s 5-stopenjskim menjalnikom in napredno 45Ah litij-ionsko baterijo. Zaradi privlačnega dizajna, udobnega sedeža in velike moči bo to izbira za uporabnika, ki bo kosil do dva hektarja površin. Zagotavlja 2 uri neprekinjene košnje.