Prijava v šolsko shemo za prihodnje šolsko leto 2024/2025

4 septembra, 2023
0
0

Elektronska prijava v šolsko shemo za naslednje šolsko leto 2024/2025 je mogoča od 4. septembra do 1. decembra 2023.

Elektronsko vlogo je mogoče oddati preko spletne aplikacije eKmetija.

Istočasno Agencija poziva k oddaji zahtevka za izplačilo za zadnje, tretje obdobje šolske sheme 2022/2023, katerega rok za oddajo je 24. september 2023.

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

Opis postopka
Šola se mora v šolsko shemo prijaviti vsako leto.

Prijava šole v šolsko shemo je v celoti elektronska. Šola mora elektronsko izpolnjeno vlogo podpisati s kvalificiranim elektronskim podpisom, s čimer je elektronsko vlaganje vloge zaključeno.

Šola (odgovorna oseba šole ali njen pooblaščenec za elektronsko vložitev) izpolni vlogo elektronsko in jo vloži v elektronski obliki, podpisano s kvalificiranim elektronskim podpisom. Elektronsko izpolnjevanje in elektronsko vložitev vloge šola opravi na vstopnem spletnem mestu agencije: E-kmetija kjer se šola najprej prijavi v informacijski sistem agencije. Navodila za elektronski vnos in oddajo vlog za odobritev vlagatelja za pomoč šoli za šolsko leto 2024 2025 so objavljena na spletni strani Izvajanje šolske sheme.

Elektronska prijava šol v šolsko shemo 2024/2025 je mogoča od 4. septembra do 1. decembra 2023.

Roki za oddajo zahtevkov za izplačilo
31. marec – oddaja zahtevkov za izplačilo za obdobje razdeljevanje do 31. 12. preteklega leta;
30. junij – oddaja zahtevkov za izplačilo za obdobje razdeljevanja od 1. 1. tekočega leta do 31. 3. tekočega leta;
24. september – oddaja zahtevkov za izplačilo za obdobje razdeljevanja od 1. 4. tekočega leta do 24. 6. tekočega leta;
Predstavitev šolske sheme EU
Šolska shema se izvaja od 1. 8. 2017 in združuje prejšnji shemi šolskega sadja in zelenjave ter shemo šolskega mleka v enotno shemo. Glavni element šolske sheme je razdeljevanje dodatnega brezplačnega obroka sadja in zelenjave oziroma mleka in mlečnih izdelkov otrokom v izobraževalnih ustanovah.

Ostali elementi šolske sheme so spremljevalni izobraževalni ukrepi, spremljanje, vrednotenje učinkov in obveščanje javnosti.

Namen in cilj
Namen šolske sheme je povečati uživanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov pri otrocih s poudarkom na lokalni pridelavi ter izboljšati prehranske navade otrok. Prehranske navade se oblikujejo v otroštvu, vzgojno-izobraževalne ustanove, kjer se izvaja ta shema, pa imajo pri tem velik pomen. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa.

Financiranje
Skupni proračun EU za šolsko shemo znaša 220,8 milijonov evrov na šolsko leto:

130,6 milijonov evrov za šolsko sadje in zelenjavo,
90,2 milijonov evrov za šolsko mleko.
Predpisane so okvirne višine EU pomoči po državah članicah, vendar pa Evropska komisija za vsako šolsko leto z izvedbenim sklepom določi dokončno višino EU pomoči na posamezno državo članico.

Strategija
Pogoj za sodelovanje države članice v EU šolski shemi je nacionalna 6-letna strategija, izdelana skladno s predpisi EU. Strategija opisuje predvsem cilje in kazalnike, predvideni proračun, ciljne skupine, upravičene proizvode in spremljevalne izobraževalne ukrepe.

Rezultati spremljanja v šolskem letu 2021/2022:
vključenih približno 17,5 milijonov otrok oziroma 134.138 šol v EU;
sodeluje vseh 27 držav članic EU;
skupaj približno 59.100 ton sadja in zelenjave, 116 milijonov litrov mleka in 22 milijonov litrov oziroma kilogramov mlečnih izdelkov.