Trosilniki mineralnih gnojil Amazone

30 maja, 2024
0
0

Lani v jeseni smo imeli priložnost spoznati vse novosti za letošnje leto, ki jih pripravilo podjetje Amazone iz Nemčije. Na njihovem sedežu v Hasbergnu v bližini mesta Munster smo tako spoznavali nove stroje za obdelavo tal, raztros mineralnih gnojil, sejalno tehniko in pa škropilno tehniko. Predstavniki podjetja so predvsem izpostavljali, da so vsi novi stroji v skladu s prihajajočo trajnostno politiko Evropske unije, ki pripravlja nove tako imenovane zelene ukrepe.

Na splošno je zanimanje kupcev za sodobne kmetijske stroje, ki ponujajo večjo natančnost in s tem možnost prihranka pri stroških, vedno večje. Tako kmetijskemu sektorju ponujajo praktične rešitve za kmetovanje. To poudarja tudi nabor strojev Amazone za raztros mineralnih gnojil.

Amazonejeve stroje za raztros mineralnih gnojil delimo v pet skupin. Štiri skupine obsegajo nošene izvedbe, in sicer ZA-TS, ZA-V, ZA-M in pa ZA-X Perfect. ZG-B izvedba pa je vlečena izvedba trosilnikov mineralnih gnojil podjetja Amazone.

Serija ZA-TS

Nošeni trosilnik ZA-TS je na voljo s prostornino zalogovnika od 1400 l do 4200 l. S trosilom TS so možne delovne širine do 54 m in hkrati odlične robne trosilne slike in prav zaradi tega nošeni trosilniki ZA-TS ISOBUS veljajo za visokozmogljive trosilnike.

Zaradi zanesljive tehnike tehtanja, natančnega sistema za robno trosenje AutoTS in novega postopka robnega trosenja BorderTS ter inovativne tehnike WindControl in ArgusTwin je trosilnik gnojil razred zase. Med prednosti navajajo inovativne tehnike WindControl za stalen nadzor in samodejno izravnavo vpliva vetra na trosilno sliko. Samodejno prilagajanje prečne porazdelitve s sistemom ArgusTwin, verjetno najbolj udobnim način trosenja. Tehtalni sistem ProfisPro kot popolna kombinacija iz tehnike tehtanja Profis in merjenja navora FlowControl.

Prednosti so še v robnem trosenju vse do meje polja s postopkom robnega trosenja, BorderTS v kombinaciji s sistemom za robno trosenje AutoTS, integriranim v plošče. HeadlandControl omogoča optimalno prečno porazdelitev in enakomeren posevek vzdolž ozare. Maksimalne površinske zmogljivosti pri količinah raztrosa so 650 kg/min in delovnimi hitrostmi do 30 km/h.

Serija ZA-V

Nošeni trosilnik ZA-V s prostornino zalogovnika od 1400 do 4200 l lahko upravljamo z delovno hitrostjo do 30 km/h. Pretok mineralnega gnojila je do 390 kg/min, delovna širina pa do 36 m. Stroj ZA-V je s komunikacijo ISOBUS, tehniko tehtanja, hidravlično ali električno napravo za mejno trosenje z omejevalnikom V ali V+ in številnimi drugimi opcijami zelo sodoben trosilnik gnojil.

Pri trosilniku ZA-V z mehanskim pogonom, trosilo in mešalo poganja kardanska gred. S trosilnikom ZA-V Hydro, ki ima hidravlični pogon, lahko delate neodvisno od števila vrtljajev motorja traktorja in z različnimi hitrostmi trosilnih plošč. Na ta način je mogoče trositi zelo udobno in precizno, ter aktivirati robno in mejno trosenje ali trosenje ob jarkih neodvisno od strani.

Na razpolago je številna dodatna oprema, predvsem različni krmilniki za pametno kmetovanje, povezava z ISOBUS sistemom, tako da so na voljo vse opcije gnojenja. Vključno z neodvisnim section control oziroma kot pravimo tudi drugače, omejevanjem gnojenja, da ne pride do prekrivanja oziroma do dvojnega gnojenja. Možnost je tudi povezava z AmaTron Connect sistemom. To je digitalni vmesnik za povezavo s pametnim telefonom ali tablico. Povezava med mobilno napravo in terminalom AmaTron 4 se izvede enostavno prek omrežja WLAN.

Serija ZA-M

Amazone je serijo ZA-M prav tako nadgradil s številnimi izboljšavami. Tako imamo na voljo napravo za mejno trosenje – limiter z daljinskim upravljanjem, regulacijo količine glede na hitrost z AMADOS+ ali AMATRON+, tehtalno tehniko s samodejnim umerjanjem pri trosilnikih ZA-M Profis. Trosilnik ima hidravlični pogon z avtomatiko za mejno trosenje in 6-kratnim posameznim vklopom delnih širin s trosilniki ZA-M Profis Hydro in sistem GPS-Switch za samodejni vklop posameznih delnih širin z natančnim pozicioniranjem.

Velikost zalogovnika znaša od 1000 do 1500 litrov (delovna širina od 10 do 36 metrov) pri modelu ZA-M 1001Special. Enako delovno širino, z zalogovnikom do 2700 litrov ima model ZA-M 1200, medtem ko ima model ZA-M 1500 zalogovnik od 1500 do 3000 litrov. Najzmogljivejši je model ZA-M 3000 Ultra z delovno širino od 15 do 52 metrov in prostornino zalogovnika od 3000 do 4200 litrov.

Amazone ZA-X Perfect

Trosilniki mineralnega gnojila Amazone ZA-X Perfect imajo kompakten, ploski zbiralnik s prostornino od 600 do 1750 litrov. Omogočajo natančen raztros na delovni širini od 10 do 18 metrov. Modeli imajo velikost zbiralnika (zalogovnika) 600, 900 in 1400 litrov. Z 250-litrskim nastavkom se volumen ZA-X Perfect 602 poveča na 850 litrov, pri modelu ZA-X 902 pa s 350-litrskim nastavkom na 1250 l oz. z 800-litrskim na 1700 litrov. Nastavke (poviške) je mogoče vedno namestiti. Ploski zbiralnik s hkrati pokončnimi stenami lijaka omogoča nizko višino polnjena od 91 cm navzgor in enakomerno vsipanje gnojila.

Trosilnik med delom ves čas ostaja v vodoravnem položaju in v enaki priključni višini. Nastavljanje izmetalnih lopatic na serijskih izmetalnih ploščah Omnia-Set za običajno gnojenje, pozno dognojevanje in gnojenje ob mejah (robovih, potokih …) z omejevalnikom trosenja Tele-Quick je preprosto in zanj orodje ni potrebno. Z njim je mogoče dosegati izredno natančen raztros. Za čim večjo zanesljivost pri delovanju in da se izognemo koroziji, je celoten mehanizem za izmet narejen iz nerjavečega jekla.