Variabilne balirke Vicon RV5216-5220 Plus

29 januarja, 2024
0
0

Podjetje Vicon je na sejmu Agritechnica predstavilo prenovljeno serijo variabilnih balirk RV 5216 – 5220 Plus, ki prihaja iz VICON kompetenčnega centra za baliranje v Ravenni. V tovarni se izdelujejo balirke in ovijalke za okrogle bale v različnih verzijah. Balirke Vicon imajo fiksno, variabilno komoro ali kombinacijo FlexiWrap – fiksno ali variabilno komoro z ovijalko. V programu imajo tudi program FASTBALE – balirko z dvojno komoro, NON-STOP baliranje brez ustavljanja in drugo. Generalni zastopnik za program Vicon pri nas je podjetje Trakom iz Zadobrove pri Celju, pooblaščeni prodajalec pa podjetje TO-DA iz Žabnice pri Spodnjih Bitnjah.

Proizvajalec navaja, da so prednosti balirke predvsem v variabilni komori, ki prične s stiskanjem mase že od samega začetka oblikovanja bale, saj se jermena spustijo do dna komore. Ker je komora variabilna, lahko določamo velikost bale, in sicer imajo lahko premer od 60 pa vse do 165 (možnost 200) centimetrov.

Novi modeli serije Plus imajo številne nadgradnje, namenjene povečanju proizvodnje in zmanjšanju zahtev po vzdrževanju. Predvsem je posodobljen notranji stiskalni prostor in izdelane bale so po navedbah proizvajalca izjemno kompaktne z veliko gostoto.

Širina pobiralne naprave znaša 220 centimetrov. Rezalna naprava ima lahko 14 ali 25 nožev. Balirka ima valjček pred pobiralno napravo, rotor, POWER BIND patentiran sistem ovijanja z mrežo, prednost je tudi zelo kratka pot do komore. V standardni opremi so hidravlično odmikajoče dno, dodatni pogonski valj, proporcionalni ventil, avtomatsko mazanje verig, centralno mazanje ležajev. Za dolgotrajno delovanje brez nevšečnosti pri delu skrbijo verige HBC.

Kot odlične lastnosti proizvajalec navaja enostavno menjavo mreže na dostopnem mestu, tako da jo lahko menja ena oseba. Balirka ima mrežno povezovanje (možna uporaba 1,3 metra široke mreže, ki ovije robove) – to je Powerbind patentiran sistem ovijanja z mrežo.

Bale so kakovostno stisnjene, in to v vseh vremenskih pogojih dela. Dodatni čistilni valji v standardni opremi namreč dobro opravijo svoje delo.

Imamo možnost treh prednastavljenih načinov stiskanja, kar poimenujemo 3D-Density sistem, glede na vrsto krme in vlažnost. Možnost je tudi mehkega jedra bale. Balirka je ISOBUS kompatibilna, tako da v primeru, da je traktor opremljen s terminalom ISOBUS, je možen neposreden priklop na traktor. Na voljo sta dva ISOBUS zaslona, in sicer IsoMatch Tellus and IsoMatch Tellus GO+.

IsoMatch Tellus je nov virtualni terminal, ki ponuja 2 vmesniška zaslona v 1 terminalu. Velik 12-palčni zaslon na dotik je mogoče preprosto programirati. Zaradi vedno večjega števila funkcij, ki jih je mogoče dodati stroju, kot so kamere, lahko operater uporablja vmesnik balirke na zgornjem zaslonu in zaslon kamere na spodnjem zaslonu, da spremlja nastajanje bale. Druga možnost je uporaba vmesnika balirke na zgornjem zaslonu in zaslona vmesnika traktorja na dnu.
IsoMatch Tellus GO+ je popoln Isobus terminal, ki lahko na zelo preprost način krmili vse Isobus stroje. Kompaktna zasnova omogoča enostavno integracijo v kabino traktorja kljub udobnemu 7 palčnemu zaslonu na dotik, ki omogoča popolno nastavitev in nadzor stroja. S trdimi tipkami v kombinaciji z vrtljivim stikalom na desni strani za neposreden dostop do glavnih funkcij med vožnjo.

Pametni sistem TIM

Balirke RV in FixBale 500 so lahko po novem opremljene tudi s pametnim sistemom (Tractor Implement Management), ki je namenjen bolj profesionalnim kmetom in izvajalcem, ki iščejo izboljšano učinkovitost in več udobja pri delovanju. To je logičen naslednji korak pri nadaljnjem povečanju zmogljivosti baliranja obeh modelov in vključitev višje ravni avtomatizacije s ciljem maksimiranja učinkovitosti in zmanjšanja izgube časa v celotnem procesu baliranja. Z uvedbo tehnologije TIM se lahko ta serija šteje za vodilno v razvoju balirk za okrogle bale.

Tractor Implement Management omogoča dvosmerno komunikacijo med traktorjem in priključkom, kar omogoča, da sta oba stroja med delom usklajena. Poleg povečane učinkovitosti se močno zmanjša tudi možnost človeške napake zaradi utrujenosti. Prednost tehnologije TIM je znatno povečanje udobja voznika s samodejnim izvajanjem številnih ponavljajočih se dejanj procesa baliranja.

Ko dela z aktiviranim TIM-om, se mora voznik osredotočiti le na pravilno dovajanje krme v pobiralno napravo za bale, preostali del cikla pa je popolnoma avtomatiziran. To vključuje upočasnitev hitrosti traktorja naprej, ko bala doseže polni premer, samodejno sproži cikel vezanja in nato odpre in zapre zadnja vrata, da se komora izprazni.