Žitni kombajn Fendt Ideal 8

19 septembra, 2023
0
0

Podjetje Interexport je na sejmu AGRA prejelo šampiona v ocenjevanju kmetijske mehanizacije za kombajn Fendt Ideal 8. V seriji so štirje modeli, in sicer Ideal 7, Ideal 8 in Ideal 9, imajo 451, 548, 647 in 790 KM. Ideal 7 ima AGCO motor (9,8 l), ostali trije modeli pa imajo motor podjetja Man (12,4, 15,2 in 16,2 l).

Vsi pa so izdelani v skladu z najnovejšimi okoljskimi tehnologijami za čim manjšo porabo goriva. Tako imenovani sistem Helix je novost na trgu in je sestavljen iz mlatilnega bobna, ki omogoča veliko centrifugalno silo in veliko ločevanje že na začetnem delu procesa v košari, in zmogljivih pretresal. Rotor je dolg impresivnih 4,84 metra in ima premer 60 cm. Zmogljivost se poveča predvsem na račun posebne vijačnice v obliki DNK, na katero so vpeti prsti. Ima zelo nizko porabo energije in izrazito neobčutljivost na spremenljive pogoje žetve ter zagotavlja visoko učinkovitost porabe goriva, majhne izgube zrn in učinkovito obdelavo zrnja in slame, kar lahko prek senzorjev ves čas spremljamo.

Zalogovnik za žito
Tudi velikost zalogovnika za žito je ogromne kapacitete, in sicer do 17.100 kg. Zahvaljujoč zmogljivemu polžu za praznjenje zalogovnika (210 l/s) je čas praznjenja le 81 sekund, kar ga uvršča med najbolj zmogljive kombajne. Opcija je manjši rezervoar 12.500 kg s hitrostjo praznjenja 140 l/s. Opcijska aplikacija »IDEALharvest™« samodejno prilagaja nastavitve kombajna med delovanjem. S pomočjo 52 senzorjev se krmilijo nastavitve rotorja in sita kot tudi hitrost ventilatorja in bobna, s tem se zagotavlja največja zmogljivost in učinkovitost stroja. Tako imenovani sistem »IDEALbalance™« z dvema profiliranima sprejemnima posodama pod rotorji poskrbi za boljše in čistejše pridobivanje zrnja – ne glede na vrsto terena.

Sistem »Drive center« skrbi, da se sila z motorja neposredno prenaša na pogon rezalnika, mlatilnika in sekalnika. Tako potrebujemo manjše število jermenov in verig za prenos in s tem manjšo porabo energije kot tudi manjše potrebe po vzdrževanju. Rezalnik MF PowerFlow s širinami do 12,20 metra s pomočjo transportnih trakov poskrbi za odličen pretok materiala in enakomerno polnjenje mlatilnega bobna s klasjem. Omeniti velja tudi sistem ActiveSpread SwingFlow, ki skrbi da kombajn slamo razreže in jo enakomerno raztrosi za sabo. Zaradi majhnega premera trosilnih plošč ima sistem presenetljivo nizko porabo goriva.
Fendt je sistem upravljanja, preverjen na traktorski tehniki, prenesel in priredil za uporabo na žitnih kombajnih. Tako najdemo enak koncept upravljanja variotronic kot pri traktorjih. V kabini Vision je sistem upravljanja IdealDrive, kjer nimamo volana za upravljanje kombajna, ampak večnamensko ročico na levi strani. Na desni strani pa imamo drugo ročico, ki je oblikovana posebej za uporabo na žitnih kombajnih in ima voznik najpomembnejše funkcije pri roki. Na razpolago je terminal z lahkim upravljanjem kombajna in spremljanja nujno potrebnih informacij o storilnosti in nastavitvah žitnega kombajna, saj je za voznika nujno potrebno, da je vedno v optimalnih območjih. Poleg ekrana na dotik se je možno premikati po različnih nivojih menija s smernimi tipkami, nameščenimi ob strani zaslona.

Kombajn namesto z volanom, upravljamo z večnamensko ročico na levi strani sedeža. Seveda je ne uporabljamo veliko, saj žetev opravljamo s pomočjo sistema za pametno kmetovanje.

Dodatna posebnost v smislu prijaznosti do uporabnika je dodatni sistem sklopke AutoDock™, kar ne pomeni samo prihranka časa, temveč tudi povečuje varnost in zmanjšuje utrujenost voznika. Pri priklapljanju rezalne enote voznik preprosto pritisne ustrezni gumb v kabini in vse povezave, tj. mehanske, električne in hidravlične, se samodejno izvedejo v robotiziranem procesu. Voznik lahko tako ostane v kabini in takoj začne z delom.
Z večfunkcijsko ročico, ki je bila oblikovana posebej za uporabo na žitnih kombajnih, ima voznik najpomembnejše funkcije pri roki. Na razpolago je Fendt Varioterminal z lahkim upravljanjem kombajna in spremljanja nujno potrebnih informacij o storilnosti in nastavitvah žitnega kombajna, saj je za voznika nujno potrebno, da je vedno v optimalnih območjih. Poleg ekrana na dotik se je možno premikati po različnih nivojih menija s smernimi tipkami, nameščenimi ob strani zaslona.